Vidéothèque Omgekeerde houdingen - Level 2 - Les 3 van 3: Inversies zonder belasting van de nek

Omgekeerde houdingen - Level 2 - Les 3 van 3: Inversies zonder belasting van de nek

Vidéo
sport
Yoga Iyengar
Niveau
Intermédiaire
Langue
Néerlandais
Établissement
Yoga on Call Online
Professeur
Eva Kamala
Disponibilité après l'achat
6 mois
Connectez-vous pour regarder la vidéo

Prix

10,00 €Billet à l'unité
25,00 €Omgekeerde houdingen les 1, 2 & 3

À propos du cours

Benodigd materiaal: yogamat, eventueel stickymat(ten), 4 à 6 dekens, eventueel stevige bolster, 3 stoelen, eventueel tafel of 2 hoge krukken, eventueel 8 blokken.

Deze drie sessies zijn opgenomen om je te stimuleren om omgekeerde houdingen regelmatig en goed te oefenen. Samen vormen ze een geheel. De eerste focust op Sirsasana (hoofdstand) en variaties, de tweede op Sarvangasana (schouderstand) en variaties. In de derde sessie zijn de asana’s allemaal aangepast om geen belasting te geven aan de nek. Zo kun je toch oefenen, zelfs indien je nek op een gegeven moment de klassieke asana’s niet aankan. Ook zonder last van je nek kan het boeiend zijn deze aanpassingen te kennen en te oefenen, bijvoorbeeld om een meer rustgevend effect te bekomen, omdat ze op deze manier minder inspanning vergen.

Er wordt vanuit gegaan dat je de houdingen kent en 3 minuten op je hoofd kunt staan. Vandaar dat we ze plaatsen in level 3. Doe je regelmatig mee met de level 2 les en gaan je omgekeerde houdingen goed? Dan ben je waarschijnlijk wel klaar voor deze sessies. Bij twijfel vraag het gerust (mail: [email protected]).

De redenen om omgekeerde houdingen veel te oefenen:

  • Ze revitaliseren ons hele systeem!
  • Druk in de benen wordt verlicht.* Bepaalde gewrichten ontlast en gehydrateerd door het omdraaien van het gewicht.
  • Spijsvertering wordt gestimuleerd.
  • Delen van organen die verkleefd zijn, komen weer op hun plek. Circulatie bevorderend. Goede doorbloeding van hoofd en longen.* Houden de luchtwegen vrij van slijm.
  • Versterkt de nek en schouders bij juiste beoefening.
  • Goed voor de nachtrust.* Balanceren de emoties.
  • Sirsasana stimuleert de hypofyse (regulatie van hormonen). Sarvangasana stimuleert de schildklier. Ze reguleert het energieniveau, de groei en reproductie van iedere cel in ons lichaam en regelt de spijsvertering. Omgekeerde houdingen hebben dus een groot effect op de hormonale balans.

Het zijn zeer dankbare houdingen en worden intensief geoefend in Iyengar Yoga en haast als onmisbaar gezien. Salamba Sirsasana vervult hierbij de rol van koning en Salamba Sarvangasana die van koningin. In Sirsasana is het lichaam stevig van binnen en zacht vanbuiten en in Sarvangasana is het stevig vanbuiten en zacht vanbinnen. De wervelkolom moet stevig zijn in Sirsasana, dit geeft energie en maakt vooral de bovenrug sterk. In Sarvangasana ondersteunt heel het lichaam de strekking van de wervelkolom die zo versoepelt en hier versterkt het vooral de onderrug. Zo vullen deze twee houdingen elkaar aan.

De volgorde van de houdingen is hier echt wel belangrijk zodat er geen neveneffecten of blessures ontstaan. Je kunt Sirsasana en Sarvangasana achter elkaar oefenen of asana’s uit andere categorieën kunnen worden toegevoegd: staande, zittende, voorwaartse, achterwaartse, gedraaide, en/of buikasana's.

Na Salamba Sirsasana kan je stimulerende asana's kiezen: staande houdingen of achterwaartse buigingen. Maar rustgevende asana's kunnen ook. Na Salamba Sirsasana kan eigenlijk alles.

Salamba Sarvangasana, variaties daarvan en eveneens Halasana brengen rust, verkoelen het lichaam, verzachten het zenuwstelsel en verminderen drukke gedachten. Daarom is het logisch om hierna geen asana's te beoefenen die juist zeer stimulerend en of activerend zijn. Als je dat wel doet kan dat het zenuwstelsel irriteren en de innerlijke rust die werd verkregen, verstoren. Na Salamba Sarvangasana kies je dus houdingen die in dezelfde trant gaan: voorwaartse buigingen, gedraaide zittende of liggende houdingen of liggende strekkingen van de wervelkolom.

Conclusie:

  • Salamba Sarvangasana altijd NA Salamba Sirsasana.
  • Beëindig de oefensessie nooit met Salamba Sirsasana.
  • Tussen Salamba Sirsasana en Salamba Sarvangasana kunnen andere asana's beoefend worden.
  • Stimulerende asana's kunnen na Salamba Sirsasana, NIET na Salamaba Sarvangasana.
  • Na Salamba Sarvangasana kunnen asana's komen die rustgevend en verkoelend zijn.
  • Een sessie kan beëindigd worden met Salamba Sarvangasana en variaties.
  • Salamba Sirsasana en Salamba Sarvangasana kunnen direct na elkaar beoefend worden met hun variaties erbij.

Doe zeker geen achterwaartse buigingen of Surya Namaskar na Salamba Sarvangasana. Bij angst voor omgekeerde houdingen of sterke reacties van de bloeddruk zoals duizeligheid, druk in het hoofd, misselijkheid en/of onrustige ademhaling, oefen je eerst houdingen als: Parsvottanasana, Prasarita Padottanasana, Uttanasana, Padangustasana, Adho Mukha Svanasana. Deze houdingen doen het lichaam makkelijker wennen aan de grotere beweging van het bloed. Salamba Purvottanasana en Setubandha Sarvangasana kunnen ook helpen de angst om ondersteboven te zijn te overwinnen doordat de borst gesteund en geopend wordt en de geest went aan een gevoel van ruimte. Dit gevoel van ruimte moet een vertrouwd gevoel worden, zodat er geen angst meer voor is. De uitlijning en stevigheid die de staande houdingen brengen, moet ook in de omgekeerde houdingen zeer bewust worden uitgevoerd. Op die manier is er geen collaps en kunnen ze veilig beoefend worden.

Pijn in de nek of het hoofd kan het gevolg zijn van een incorrecte uitlijning of onvoldoende stevigheid. De uitlijning moet dan ook steeds bewust worden nagegaan en/of aangepast worden.

De rust en verkenning van de geest en het herstellend effect van de zittende en voorwaartse buigingen zijn ook een goede voorbereiding op de omgekeerde houdingen. Deze volgorde is voornamelijk gezien vanuit het mentale aspect. Angst, twijfels, rusteloosheid,...vinden baat bij deze houdingen waardoor ook het effect van de omgekeerde houdingen dieper wordt. Het versterkt elkaar.

De duur van een houding kan ook het effect beïnvloeden. Vooral bij de omgekeerde houdingen. Zo zal het effect van hoofdstand pas goed tot zijn recht komen na 3’ in deze houding te blijven. Dit dient voorzichtig opgebouwd te worden! In schouderstand blijft men best 0,5 à 1’ langer dan de huidige mogelijkheid voor de hoofdstand. Er mag geen spanning zijn in het hoofd, ogen, oren, nek of keel tijdens omgekeerde houdingen.

Contra-indicaties:

  • menstruatie
  • hoge bloeddruk, hartproblemen, oog- en oorproblemen
  • nekklachten: aanpassingen! (zie derde sessie)
  • best zonder contactlenzen
  • druk op de kruin of de nek moet vermeden worden door gebruik van hulpmiddelen (vb Sirsasana niet op harde ondergrond maar op een deken of opgevouwen mat en Sarvangasana ondersteunen met voldoende dekens of schouderstandblok)

À propos de l'entraîneur/professeur

Eva Kamala doceert Iyengar Yoga bij YOC. Haar biografie vind je op onze website www.yoga-on-call.be.